Żywienie pod nadzorem medycznym INSULINOOPORNOŚĆ
Insulinooporność oznacza obniżoną wrażliwość komórek organizmu na działanie insuliny – hormonu, który odpowiada za prawidłowy metabolizm węglowodanów i w mniejszym stopniu tłuszczów. Insulinooporność nie jest odrębną chorobą, jest częścią tzw. zespołu metabolicznego.
Badanie HOMA polega na wyliczeniu wskaźnika (HOMA-IR) na podstawie stężenia glukozy i insuliny oznaczonych u pacjenta rano na czczo. Norma HOMA-IR wynosi 1. Natomiast wartość HOMA-IR powyżej 2,5 świadczy o insulinooporności. Wynik ten może być zaburzony u chorych na cukrzycę.
Insulinooporność i niebezpieczna otyłość
Problem naglący, będący źródłem ogromnej ilości nieprawdziwych i zgubnych informacji. Najbardziej niebezpieczne jest to, że największe zagrożenia kryją się
w przyszłości, a obecny stan zdrowia nie boli.
To usypia czujność i sprowadza zagrożenia do prostych
i lekceważonych.
„Najważniejszą informacją jest to, że pod żadnym pozorem nie wolno trwać w insulinooporności.”
Rozwijająca się oporność insulinowa wpływa niekorzystnie na stan zdrowia – jest to proces postępujący w czasie.
Zwalczona insulinooporność diametralnie zwiększa bezpieczeństwo zdrowotne, jakość pracy układu hormonalnego i spowalnia procesy starzeniowe.
Warsztaty w ramach autorskiego programu opracowanego przez dr n. med. Annę Kostrzak oraz Rafała Najmana.
Spotkanie szkoleniowe obejmują:
1. Podstawy Insulinooporności i jej mechanizmy początkowe
2. Mechanika zaburzeń i realny wpływ na obecny i przyszły stan zdrowia
3. Następstwa nie zwalczonej oporności insulinowej
4. Kiedy mówimy o pokonaniu oporności insulinowej
5. Podstępne zmiany, które akceptujemy
6. Jak zwalczyć oporność insulinową – opis postępowania dietetycznego
7. Kontrola medyczna w trakcie postępowania
8. Dlaczego suplementy i poradnictwo ogólne nie będzie efektywne
Program obejmuje
1. Opiekę i przeprowadzenie całego postępowania dietetycznego
2. Nadzór i kontrolę medyczną w trakcie i po zakończeniu
Czas trwania: ok 3,5 godziny
Koszt: 200 zł
ilość miejsc ograniczona
Informacja i rejestracja miejsc w recepcji gabinetów